enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Taşınabilir oyuna ayrılan vakit yüzde 40 arttı

Akıllı telefonlarda geçirilen vakitler arttıkça, toplumsal medya mecralarının yanı sıra taşınabilir oyunların da değeri günden güne artıyor …

Taşınabilir oyuna ayrılan vakit yüzde 40 arttı
25.10.2021 12:22
0
A+
A-

Akıllı telefonlarda geçirilen vakitler arttıkça, toplumsal medya mecralarının yanı sıra taşınabilir oyunların da değeri günden güne artıyor. Taşınabilir uygulama pazarına ait hazırlanan 2021 yılı raporunun kıymetli datalar sağladığını belirten uzmanlar, yatırımların yüzde 75’inin oyun dalına yapıldığına ve yatırım fiyatının da 100 milyar doları bulduğuna dikkat çekti. Uzmanlar, Türkiye’nin taşınabilir oyun uygulamalarında harcadığı vaktin yüzde 40 oranında artış gösterdiği ve tüm dünya genelinde üçüncü sırada yer aldığı bilgisinin de tıpkı raporda yer aldığını tabir ediyor.

Üsküdar Üniversitesi İrtibat Fakültesi Çizgi Sinema ve Animasyon Kısım Lideri Doç. Dr. İpek Fatma Çevik, dijital oyunların dönüşümü ve çizgi sinemaların tasarım süreci ile ilgili bilgiler paylaştı.

Dizayncı üretim sürecini anlamak için oynuyor

Oyun oynamak ve oyun yapmanın birbirinden çok farklı durumlar olduğunu tabir eden Doç. Dr. İpek Çevik, “Oyun oynarken geçirilen keyifli vakitler, oyun tasarımı sürecinde çözülmesi gereken birtakım sorunlar çıkarır. Bir oyun dizayncısı oyun oynarken, oyunun üretim sürecini anlamak için oynar. Münasebetiyle aldığı keyif de öğrendiği yenilikler ve kendi oyun dizaynlarına sunacağı katkı ile şekillenir.” dedi.

Taşınabilir oyunların değeri artıyor

İnternet ile birlikte akıllı telefon ve tabletlerin günlük hayatın bir kesimi haline geldiğini hatırlatan Çevik, “Bilgisayarın cepte taşınabilecek kadar küçülmesi, donanım özelliklerinin üst düzeylere taşınması ve harici bir yönlendirici olmaksızın dokunmatik büyük ekranlara sahip olması kullanıcıların masaüstü bilgisayardan akıllı telefonlara yönelmelerini sağladı. Akıllı telefonlarda geçirilen vakitler arttıkça, toplumsal medya mecralarının yanı sıra taşınabilir oyunların da kıymeti günden güne artıyor.” diye konuştu.

Türkiye dünya genelinde 3’ncü sırada

Doç. Dr. İpek Çevik, ‘Mobil uygulama pazarına ait sayısal bilgi ve tahlillerini hazırlayan App Annie’nin yayınladığı 2019 yılı raporuna nazaran tüm dünyada taşınabilir oyun indirme sayıları 200 milyarı bulurken, 2021 yılı raporuna nazaran yatırımların yüzde 75’i oyun dalına yapılmakta olduğu ve bu yatırımların 100 milyar doları bulduğu tabir edilmiştir.’ dedi ve kelamlarına şöyle devam etti:

“Aynı raporda Türkiye’nin taşınabilir oyun uygulamalarında harcanan vakit bakımından yüzde 40 oranında artış göstererek tüm dünya genelinde üçüncü sırada yer aldığı söz edildi. İnsanın bir gün içerisinde akıllı telefon ile geçirdiği vakitlerin toplamı ortalama 4.2 saati buluyor. Dolayısı ile oyun tasarımı, tüm dünyada sektörel bağlamda gaye alınacak bir pazar olarak ortaya çıkıyor.”

Oyun tasarımı yeni tecrübeler sunacak

Yapılan araştırmalar ile ortaya konulan sayısal bilgiler incelendiğinde, oyun tasarımı ve pazarının tekrar teknolojik gelişmelerle gerçek orantılı bir ilerleme göstereceğinin söylenebileceğini belirten Çevik, “Akıllı telefon, tablet ve bilgisayarların donanım olarak kullanıcılarına sunduğu sürat ve kullanım pratikleri daima bir ilerleme gösteriyor. Bu doğrultuda geliştirilen bu teknolojik alt yapıya entegre olabilen yazılımların da sonları zorladığı açıkça gözlemlenebiliyor. İşte tam bu noktada sanat ve tasarım olarak fark yaratan üretimlerin daha da çok kıymet kazanacağını söylemek yerinde olacaktır. Oyun dizaynında kullanılan algoritmaların sınırlılıklarına rağmen öykü ve görsel dizaynın sonları zorlaması mümkün. Dolayısı ile gelecekte de oyun tasarımı kullanıcılarına yeni keyif ve tecrübeler sunmaya devam edecektir.” tabirlerini kullandı.

Sanal ve artırılmış gerçeklik uygulamalarının kullanımı artacak

Doç. Dr. İpek Çevik, ‘Sanal (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) uygulamalarının yakın gelecekte kullanımının artış göstermesiyle birlikte her alanda tesirlerini görmeye başlayacağız’ dedi ve kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Eğitim alanında bugün sıklıkla tercih edilen artırılmış gerçeklik uygulamalarının günden güne yaygınlaştığını söylemek yanlış olmaz. Bunun yanı sıra az sayıda markanın tercih ettiği sanal gerçeklik mağazaları ile alışveriş yapıldığı, cümbüş bölümünde kullanıcılarına birbirinden farklı tecrübeler sunulduğu, dünyada birçok müzede sanal sanat yapıtı olarak sergilendiği ve sanal gerçeklik oyunları ile gerçeğe çok yakın sanal ortamlarda oyun oynandığı bilinen bir gerçek. Bu bağlamda kullanılan donanım ve yazılımların ucuzlayarak yaygınlaşması ile oyun dizaynının daha çok kıymet kazanacağını söyleyebiliriz.”

Çizgi sinema ve animasyonun değeri yadsınamaz

Klâsik metotlar ile üretilen çizgi sinemaların tasarımcılarına sürat ve kolaylık sağlaması bakımından sayısal ortamlarda üretildiğini belirten Doç. Dr. İpek Çevik, “Sayısal ortamlarda üretim yapmak sanatsal bağlamda bir kayba yol açmadığı üzere tasarımcısına sürat ve sonsuz imkanlar sunuyor. Oyun tasarımı sürecinde de tasarımcıların tercih ve istekleri doğrultusunda belirlenen kavram dahilinde çizgi yer, karakter ve orta yüz kullanımı devam ediyor. Bugün teknolojik gelişmelerin geldiği son noktada, kullanım alanları ele alındığında çizgi sinema ve animasyonun ehemmiyeti yadsınamaz. Dolayısı ile gelecekte de bu disiplinin gelişmeye devam edeceğini ve beşerler üzerindeki tesirlerinin belirginleşeceğini ön görüyoruz.” diye konuştu.